سعی کنید از نکات کلیدی در روانشناسی تربیتی کودک استفاده کنید که یکی از آن ها این است که روزانه کتابی را برای کودک بخوانید و اگر کتاب داستان تصویر داشت، در مورد تصاویر با آن صحبت کنید و با صدای بلند کتاب را بخوانید تا فرزند شما بتواند با آن ارتباط بگیرد و مهارت های شنیداری و گفتاری آن ها را تقویت کند و این کتاب خواند می تواند به بچه ها کمک کند که عواطف و احساسات خود را توصیف کنند، گاهی از کودک بخواهید که برای شما کتاب را بخواند و اگر غلط خواندند تمرکز آن ها را بهم نزنید و مانند تکلیف به آن نگاه نکنید.
رشد مغز در نوجوانی، شکل گیری هویت و شخصیت فرد است.
در این دوران نواجوان علاوه برتغییرات جسمانی، تغییراتی را در فکر، روان و عملکرد مغز تجربه می کند که ممکن است سبب اشفتگی های رفتاری در او شود. عده ای از محققان گزارش داده اندکه براساس یک دیدگاه یادگیری اجتماعی، وضعیت هویت والدین به خصوص اگر آن ها دارای سبک هویت اطلاعاتی باشند، الگوی مناسبی را برای نوجوانان فراهم می کند تا از طریق یادگیری مشاهده ای بتوانند هویت خود را رشد دهند.
نوجوانان ممکن است در مورد سطح انتظارات والدین شان ناراحت شوند. بااین حال انها اغلب درک می کنند که والدین شان به اندازه کافی به آن ها اهمیت می دهند. اگر والدین انتظارات مناسبی داشته باشند، نوجوانان سعی خواهند کرد رفتارهای بهتری بروز دهند.
بنابراین به فرزندتان بگویید که به او اعتماد دارید اما اگر اعتمادتان شکسته شود او آزادی کمتری خواهد داشت.
بسیاری از والدین به بزرگ شدن نوجوان شان به چشم یک مصیبت نگاه می کنند. این در حالی است که نافرمانی و سرکشی، ویژگی دوره ی نوجوانی است و می توان آن را مدیریت کرد.
شیوهی تربیتی به مجموعهای از رفتارهای والدین گفته میشود که در پی آن، کودک مسائل زندگی را آموخته و شیوههای حل مساله را تمرین میکند. یک روش تربیتی مناسب باید توانایی تقویت همبستگی میان اعضا خانواده را داشته و الگوهای نظم و انضباطی را در خانواده برقرار کند. چراکه خانواده اولین محیطی است که کودک در آن با زندگی اجتماعی آشنا شده و مهارتهای ارتباطی خود را تقویت میکند. بنابراین این ارگان اجتماعی باید شرایط مناسبی داشته باشد. از مهمترین ویژگیهای روش تربیتی صحیح میتوان به موارد زیر اشاره کرد
کودکان خردسال با استفاده از ویژگی غریزی خود یعنی تقلید، قوانین دنیا را آموخته و از آن استفاده میکنند. در نتیجه میتوان گفت کودکان با مشاهدهی ارزشها و رفتارهای اخلاقی والدین، رفتارهای خود را شکل میدهند. بنابراین توصیه میشود خصلتهای اخلاقی خود را مورد بررسی قرار داده و آنها را اصلاح کنید. برای مثال، اگر دوست دارید فرزندی راستگو و صالح داشته باشید، عادت دروغ گفتن را در خود اصلاح کنید.
چنانچه کودک افراد مهم در زندگی خود را تصدیق کند، به شخصیتی مفید، بخشنده، مهربان و دلسوز تبدیل خواهد شد. بنابراین توصیه میشود برای تربیت فرزند خود، قوانین شکرگزاری را به او بیاموزید. اما روشهای موثر آموزش قدردانی به کودک چیست؟ رواشناسان توصیه میکنند برای آموزش این مفهوم از دفتر قدرشناسی استفاده کنید. برای این کار شما به یک دفترچه و مداد مشکی احتیاج خواهید داشت. با استفاده از این وسایل به کودک خود آموزش دهید که هر شب پیش از خواب، سه مورد از وقایع روزانه که سزاوار قدردانی هستند را در دفترچه یادداشت کند.
سایر مقالات افرادخت