تیم فرهنگی و هنری و سرگرمی افرادخت با بررسی بازی های فکری دهه ۶۰ در این مقاله با شما همراه خواهد بود. این مقاله در راستای معرفی و بررسی بازی های قدیمی در فضای باز و تحرکی که به افزایش هوش هیجانی، روحیه ی رقابتی، قدرت تفکر و توجه و تمرکز کمک شایانی میکند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و افزایش دستگاه های هوشمند به شدت بازی های جمعی، بازی های فکری و تحرکی کاهش پیدا کرده است و به دست فراموشی سپرده شده است. از مقاله ی بازی های فکری دهه ۶۰ می توانید بازی های بسیار زیادی را به کودکان آموزش دهید و محیطی شاد برای آن ها بسازید و همچنین به هوش و تفکر آنها کمک کنید.
از بازی های فکری دهه ۶۰، میتوان به بازی فکری فکروبکر اشاره کرد. در این بازی یک نفر باید ۴ مهره با رنگهای دلخواه خود را در بالای صفحه قرار دهد تا سایر بازیکنان آن را نبینند. سپس بازیکن دوم باید تلاش کند تا رنگ تمام مهرهها و جای آنها را به درستی حدس بزند.هدف از انجام این بازی نوستالژیک پیدا کردن کد بازیکن مقابل است. مهمترین مزایای این بازی تقویت حافظه، خلاقیت و تمرکز و دقت است.
کمتر کودک ایرانی را میتوانید پیدا کنید که یک بار هم که شده در زندگیاش بازی فکری نوستالژی مارپله و منچ را بازی نکرده باشد. این بازی در نسلهای مختلف از دههی پنجاه گرفته تا شصت و هفتاد و هشتاد و نود و بهاحتمال زیاد دهههای آینده، یک بازی جذاب است.
در بازی مارپله و منچ ما یک صفحهی طراحی شده داریم که باید طبق عدد تاسها مهرههایمان را رویشان حرکت دهیم. در منچ هر کسی چهار مهرهاش را به مقصد و داخل ستون امنش برساند برنده است و در مارپله هر کس از نیش مارها فرار کند و به خانهی آخر برسد.مارپله و منچ هنوز بازنشسته نشده و حتی در بین بازیهای رنگارنگ جدید هم توانسته نظر نسل جدید را جلب کند. البته مارپله و منچ خودشان را با زمان تطبیق دادهاند و در صفحههای بزرگ و جنسهای مختلف، در موبایلها و تبلتها و بهصورت آنلاین منتظر بازیکنان جدیدشان هستند.
هفت سنگ را روی هم قرار دهید و سپس در فاصله هفت قدمی یا هفت متری از سنگ ها یک خط بکشید. افراد به دو گروه مساوی تقسیم می شوند و هر کدام یکی از بازیکنان خود را به عنوان سردسته و رهبر برمی گزینند. یک گروه در فاصله معینی از محل هفت سنگ ، که روی هم چیده شده اند قرار می گیرند تا به نوبت با توپ تنیس سنگ ها را مورد هدف قرار داده و بزنند. گروه دوم نیز در پشت هفت سنگ ، منتظر نتیجه اند تا هرگاه توپ پرتاب شده توسط گروه اول به هفت سنگ برخورد نکرد، فورا جایشان را با آن گروه عوض کنند. اگر برخورد کرد و آرایش آنها را برهم زد، توپ را بردارند و با پاسکاری و هدف گیری سعی کنند نفرات گروه اول را با توپ بزنند که اگر اصابت کند، از دور بازی اخراج می شود. و همچنین نفرات گروه اول در هر فرصتی که به دست آورند به سراغ سنگها می روند تا آنها را روی هم بچینند و یک امتیاز بگیرند و مشخص است که برای انجام چنین کاری ، یکی از دوستان بایستی خود را به خطر بیندازد و یارش را در مقابل ضربات توپ پوشش دهد.
چنانچه اگر باز هم مورد ضرب توپ قرار گرفت و از بازی اخراج شد ، دیگری کار را به اتمام می رساند ولی اگر دیگر بازیکنی نمانده باشد ، بازی تمام و در دور بعدی جای و نقش گروه ها عوض می شود.
در پایان، گروهی که زودتر ۷ امتیاز را کسب نماید برنده است.
پانتومیم یکی از بازیهاییست که نه تنها در گذشته بلکه هنوز هم یکی از پرطرفدارترین بازیهای دسته جمعی محسوب میشود و یکی از مهمترین ویژگی هایش محدود نبودن تعداد بازیکن است و میتواند تمام اراد حاضر در مهمانی را مشغول کند و ساعات مفرح و شادی ایجاد کند.
دومینو یک بازی پازل نوستالژیک است. آنقدر دلتنگی که طبق روایات از صد سال گذشته است. با این وجود، گذشت زمان و پیری نتوانسته چیزی از جذابیت دومینو کم کند. هنوز هم میتوانیم مهرهها را پشت سر هم بچینیم و از سقوط هماهنگ و منظم آنها لذت ببریم.
روش بازی دومینو به این صورت است که مربع های کوچک را در یک ردیف با فواصل مشخص مرتب کنید. وقتی یکی از مربع ها می افتد، بقیه آنها نیز به ترتیب قرار می گیرند و می توانند اشکال مختلفی داشته باشند. دومینو زمانی که چشمان خود را به جشنواره ها و مسابقات گشوده از گذشته تا امروز چهره های زیادی به خود گرفته است. بازی دومینو به روشهای خاصی امکانپذیر است و با پیچیدهتر کردن بازی و استفاده از نقطهها در مربعها، جذابیت آن را افزایش میدهد.
جنگا حوالی سالهای ۱۳۴۸ در ایران طراحی شد. اول بلوکهای چوبی داشت که روی هم چیده میشدند و مثل یک سازه بالا میرفتند. جنگا با وجود اینکه سنوسال زیادی دارد، خودش را به روز نگه داشته و بین بچههای امروز هم محبوبیت زیادی کسب کرده است. حتی ما کودکان دیروز هم میتوانیم سراغ این بازی فکری نوستالژی برویم و دوباره از بازی کردن لذت ببریم. جنگا قبلاً بلوکهای چوبی سادهای داشت ولی امروز شامل ۵۴ بلوک چوبی است که طول هر کدام سه برابر عرضش و ضخامتش یک پنجم طولش است. بلوکها روی هم چیده میشوند و یک سازهی چوبی میسازند، بعد هر بازیکن باید یک بلوک را از طبقات پایین بیرون بکشد و حواسش باشد که سازه نریزد.
مونوپولی یک بازی فکری جذاب است که به سراغ مهارتهای مالی و اقتصادیتان میرود و آنها را تقویت میکند. این بازی ۲ تا ۵ نفره است و میتواند ساعتهای جذابی برایتان بسازد.
در بازی مونوپولی چند نفر مشغول خرید و فروش میشوند، این خرید و فروشها آنقدر ادامه پیدا میکند تا همه به جز یک نفر ورشکست میشوند!
سردسته ای که میخواهد بازی الک دولک را شروع کند،در یک محل از زمین بازی دو تا سنگ را به فاصله یک وجب دست،کنار هم قرار میدهد. بعد چوب الک را روی آن میگذارد و چوب دولک را به دست میگیرد. یارانش هم دور سردسته جمع میشوند و با اجازه سر دسته دوم بازی را شروع میکنند. ابتدا نوک چوب دولک را زیر چوب الک میگذارد و با چند بار حرکت دادن آن به چپ و راست،با یک حرکت چوب الک را به هوا پرتاب میکند. دراین هنگام دسته مقابل که منتظر پرتاب شدن چوب الک درهوا هستند ، به دنبالش میدوند تا آن را بگیرند. اگرچوب الک را درهوا گرفتند ، بازی به نفع آنها تمام میشود و گروه با زنده بازی را به گروه دوم واگذار میکنند. اگرچوب الک را نگرفتند ، یکی ازبازیکنان همان دسته اول، چوب الک را برمی دارد و از همان محلی که به زمین افتاده است به طرف محلی که از آنجا به هوا پرتاب شده،نشانه گیری کرده و پرتاب میکند.
طوری که در همان محل به زمین بنشیند. دراین وقت بازیکنی که الک را به هوا پرتاب کرده است ، در آن محل ایستاده تا با چوب دولک مانع به زمین رسیدن چوب الک شود. حتی میتواند با همان چوب دولک به چوب الک بزند وآن را دوباره به هوا پرتاب کند.اما اگر نتواند مانع به زمین افتادن الک شود ،این بار نوبت آن بازیکن تمام شده و بازی را به یکی از یاران خود تحویل میدهد که بازی را ادامه دهد. ولی اگر الک راطوری زد که به هوا پرتاب شد ، درمحلی دیگر به زمین افتاد ، همان بازیکن که الک را به هوا پرتاب کرده با چوب دولک فاصله بین الک تا محلی که چوب الک از آنجا به هوا پرتاب شده را اندازه گیری میکند و گروهشان امتیازمی گیرد. (هریک بار اندازه دولک ،یک امتیازاست) بازی دوباره ادامه پیدا می کند تاهر دسته که تؤام است حدنصاب امتیاز راکسب کند برنده بازی میشود.
درست معلوم نیست قدمت این بازی سنتی به کجا و چه زمانی برمیگردد اما کمتر کسی است که نام این بازی را نشنیده باشد. بچهها در بیشتر کشورهای جهان با تیلهها بازی میکنند و البته این بازی هم مثل دیگر بازیها راه و رسمی دارد. ولی شما هم میتوانید با دوستان خود قواعدی طراحی کنید و با تیله ها به بازی مشغول شوید.
راز جنگل را به خاطر دارید؟ همان بازی جذابی که صفحه سبز و مهره های کاج داشت و شما را به دل جنگل می برد. راز جنگل اولین بار در حدود سال ۱۳۶۰ در آلمان طراحی شد. این بازی ذهنی نوستالژی معمولا بازیکنان را عاشق آن می کند. شما هنوز هم می توانید آن را دنبال کنید و لحظات جالبی برای خود بسازید.
بازی Secret of the Jungle یک بازی هیجان انگیز است. شما باید گنجینه های پنهان شده در دل جنگل را پیدا کنید و جانشین پادشاه شوید. هر یک از گنج ها زیر درختی پنهان شده و یاب هر سه گنج برنده بازی محسوب می شود. این بازی دارای ۱۳ درخت، ۱۳ قطعه تصویر گنج، ۱۳ کارت گنج، ۶ قطعه ساختگی، ۲ تاس، تخته بازی و دستورالعمل بازی می باشد.
سایر مقالات افرادخت