چند نکته کلیدی در روانشناسی تربیت کودک که باید بدانید

چند-نکته-کلیدی-در-روانشناسی-تربیت-کودک-که-باید-بدانید-سربرگ

تیم رواشناسی و فرهنگی و آموزشی افرادخت بار دیگیر در این مقاله به بررسی نکاتی در رابطه با اصول مهم تربیت فرزند پرداخته است. این مقاله با عنوان چند نکته کلیدی در روانشناسی تربیت کودک که باید بدانید منتشرشده است. در این مقاله به اصل بسیار مهمی در روانشناسی کودک و اصول تربیت فرزند سالم از نظر روانی پرداخته شده است. همچنین نیاز فوری کودکان به رواشناس مورد بررسی قرار گرفته است.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند ایجاد امنیت، آسایش و آرامش

یکی دیگر از نکات تربیتی کودک ایجاد حس اطمینان و امنیت در او است. درک شرایط سنی کودک به والدین و مراقبین آن‌ها این امکان را می‌دهد که نسبت به فراهم نمودن وسایل و امکانات مورد نیاز کودک بهتر عمل نمایند. به‌عنوان مثال اختصاص دادن فضایی برای بازی کودک می‌تواند مانع بهم ریختگی کل فضای منزل شده و این مسئله مانع بروز ناراحتی و خستگی ناشی از کار روزمره والدین می‌شود. بهتر است در چیدمان فضایی که در آن کودکان در رفت و آمد هستند، از قرار دادن وسایل خطرناک و یا شکننده اجتناب شود تا کودک بتواند احساس آرامش بیشتری داشته باشد.

در انتخاب وسایل آسودگی کودک نیز دقت عمل بیشتری به خرج دهید. این موضوع لزوماً نیاز به خرج کردن ندارد. بلکه می‌توان با در نظر گرفتن شرایط روحی و مقتضیات سنی وی اقدام به فراهم آوردن وسایل مورد نیاز او کنید. شلوغ کردن اتاق وی با انواع وسایل بازی و سرگرمی کمکی به رشد عاطفی و مهارت‌های وی نمی‌کند بلکه برعکس او را خسته و دلزده می‌نماید.

ایجاد امنیت و آرامش در فرزندان تنها از طریق تأمین وسایل مورد نیاز آن‌ها حاصل نمی‌شود. یکی از اساسی ترین نیازآنان دور ماندن از آسیب هایی است که بر اثر قرار گرفتن در محیط‌های پر تنش و اضطراب آور ایجاد می‌شود. پرهیز از مجادله در حضور فرزندان، انتخاب کتاب، فیلم، بازی و حتی اساب بازی مناسب سن کودک نیز می‌تواند در ایجاد آرامش روحی آنان سهیم باشد. همچنین نسبت به انتخاب افراد معاشر و محیط‌هایی نامتناسب با سن فرزندان با وسواس و دقت نظر بیشتری عمل نمایید.

 

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند نکات مهم تربیتی در مود آسیب‌پذیری کودک

صداقت و روراستی برای حفظ ازدواج و نیز نشان دادن یک الگوی احساسی سالم به بچه ها بسیار حیاتی است. همان‌طور که ریچی از تگزاس به ما گفت، آسیب‌پذیرتر بودن می‌توانست ازدواج او را نجات دهد. وی گفت:«من زمانی با همسرم آشنا شدم که در شغلم بشدت موفق بودم؛ پول، ماشین شیک، اعتماد به نفس، همه‌چیز داشتم. بعد از ازدواج اما کارم را از دست دادم. ولی مصمم بودم اجازه ندهم همسرم من را از هر نظر کم‌تر از اولین باری که باهم آشنا شده بودیم ببیند.

من به تظاهر ادامه می‌دادم، اما در درون، به‌خصوص با هویتم در مبارزه بودم. می‌دانم که او متوجه وضعیتم شده بود، چراکه همیشه پیشنهاد می‌داد صحبت کنیم. اما جواب من همیشه یک «نه، حالم خوبه» بود. سرانجام او از رفتار من خسته شد و ازآنجا به بعد همه‌چیز روی دور تند افتاد. او دیگر نمی دانست چگونه به من اعتماد کند، به این خاطر که من سعی می‌کردم خود را خونسرد و آرام نشان دهم.»

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند آیا کودک شما از ظاهر خود احساس رضایت می‌کند

معیارهای زیبایی امروزی، استرس فراوانی بر ذهن و روان انسان به ویژه کودکان و نوجوانان تحمیل می‌کند. روانشناسان دریافته‌اند که اگر والدین یک تصویر بدنی سالم برای فرزند خود بسازند، کودک از این قواعد تصنعی رهایی یافته و تحت تاثیر آن ها قرار نمی‌گیرد. برای مثال به جای تاکید بر روی وزن و شکل ظاهری کودک، به سلامت بدن و روان او توجه کنید. همچنین مهارت‌های و توانایی‌های فرزند خود را تقویت کرده و در حضور آن‌ها ظاهر دیگران را قضاوت نکنید.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند اجتناب از به کاربردن زور و فشار

هرگاه وارد مشاجره واعمال فشاربه نوجوانان شدید، به جای وارد کردن فشار بکوشید قوانین را ایجاد کنید که ازطریق آن، اختلاف هایتان را برطرف سازید.

همچنین گاهی بهتر است شیوه های کنترل را تغییر دهید و دست از کنترل مستقیم فرزندتان بردارید.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند همدلی کردن با نوجوانان

وقتی والدین مشکلات دوران نوجوانی را درک می کنند این کار باعث می شود تا نوجوان شما درکنارتان احساس راحتی و آرامش کند و کمتر مخفی کاری کند.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند پرهیز از ایجاد عصبانیت

همه ی نوجوانان گاهی عصبانی و سرکش می شوند و این احساسات را به شکل های گوناگون نشان می دهند.

والدین باید به فرزندان کمک کنند تا احساسات و خشم ان ها به صورت مناسب ظاهرشود.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند اغراق نکردن

اغراق در گفتار والدین یکی از عوامل پیدایش بی ثباتی در خانواده هاست:

“تو هیچ وقت موفق نمی شوی.” گاهی والدین عصبانی شده و و تهدیدها یا قول هایی می دهند که قادر به انجام آن ها نیستند.

گستاخی نوجوانان به دلایلی از جمله نشان دادن حس استقلال و متفاوت بودن از والدین،سردرگمی در هیجانات

واحساسات زودگذراین دوران، والگوپذیری از پدرو مادر است.

 

چند-نکته-کلیدی-در-روانشناسی-تربیت-کودک-که-باید-بدانید-متن1

 

 

 

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند نیاز فوری به روانشناس

  • افکار آسیب رساندن به خود

اگریک نوجوان از رفتارهای خشونت آمیز استفاده کند و اغلب سعی می کند به خود آسیب برساند( مثل کوبیدن سر یا دست به دیوار،کندن مو)

  • استفاده از مواد مخدر
  • ناامیدی و تلاش برای خودکشی

بسیاری از والدین هنگامی که از فرزندان شان راجع به خودکشی می شنوند هیچ عکس العملی نشان نمی دهند.

آن ها فکر می کنند می توانند این وضعیت را کنترل کنند.

بااین حال افزایش آمار خودکشی درمیان نوجوانان نشان می دهد که والدین باید نسبت به چنین اتفاقاتی با احتیاط

بیشتری عکس العمل نشان دهند.

در نتیجه اگر نشانه هایی از بی حوصلگی، افکار یا رفتارهای مربوط به خودکشی و یا تمایلاتی برای استفاده از مخدر ها را مشاهده کرده اید، در اولین فرصت به روانشناس مراجعه کنید تا بتوانید شرایط را تحت کنترل در آورید و به فرزندتان کمک کنید.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند تقویت رابطه‌ی والد و فرزندی

آیا فرزندتان برخورد سرد و بی‌احساسی با شما و همسرتان دارد؟ آیا کودک شما رابطه‌ی عاطفی مناسبی با شما برقرار نمی‌کند؟ آیا فرزندتان حرف‌های شما را نمی‌پذیرد و به عبارت دیگر خودرای است؟ در صورتی که پاسخ شما به این سوالات مثبت است، توصیه می‌شود بر روی رابطه‌ی خود و فرزندتان تجدید نظر کنید. به صورت کلی، برای تربیت فرزند باید به نوع کنش‌های میان والدین و فرزندان توجه کرد. همچنین انتظاراتی که کودکان از والدین خود دارند، نوع روابط و کنش‌های آن‌ها در اجتماع را مشخص می‌کنند. بنابراین یک روش تربیتی استاندارد، روابط عاطفی بین فرزندان و والدین را تقویت کرده و اعتقادات، ارزش‌ها و دیدگاه‌های فرهنگی خانواده را از این طریق به نسل‌های بعد منتقل می‌کند. همچنین شما می‌توانید با انجام بازی‌های دسته‌جمعی به تقویت ارتباط دوستانه خود و فرزندانتان کمک کنید. از این بازی‌های می‌توان به فوتبال، وسطی، بازی‌های کارتی دورهمی و… اشاره کرد.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند پاسخگو بودن و داشتن توانایی پذیرش تفاوت‌ها

به نظر شما والدین چگونه می‌توانند عشق، محبت و صمیمیت خود را به فرزندانشان نشان دهند؟ روانشناسان اعتقاد دارند، رفتارهای والدین می‌توانند حامل احساسات آن‌ها نسبت به فرزند باشند. به این ترتیب می‌توان گفت روش تربیتی مناسب، شیوه‌ای است که در آن والدین نسبت به نیازهای فرزند خود پاسخگو هستند. از سوی دیگر، والدین باید نظرات و پیشنهادات فرزند خود را نیز پذیرا بوده و قوانین خود را مطابق با توانایی‌های او تنظیم کنند. در غیر این صورت، استعداد و خواسته‌های کودک محدود شده و امکان پرخاشگری در کودک افزایش می‌یابد.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند امکان مشارکت فرزندان

آیا می‌دانید چگونه می‌توان یک فرزند مسولیت‌پذیر تربیت کرد؟ یکی از بهترین روش‌های تربیت فرزند آن است که کودک را در تصمیم‌گیری‌های مهم خانواده مشارکت داده و او را با مسئولیت‌های متناسب با سن و توانایی‌های خود آشنا کرد.

نکات طلایی برای تربیت فرزندان از نظر روانشناسی چیست؟

همه‌ی والدین دوست‌دارند کودکانی مودب، آینده‌نگر، منظم و مهربان داشته باشند. اما همه‌ی ما می‌دانیم که تربیت فرزند به همین سادگی‌های هم نیست. اجتماع، خانواده و… توصیه‌های زیادی برای تربیت فرزند ارائه می‌دهند. در این بخش برخی از مهم‌ترین نکات تربیتی را برای والدین شرح می‌دهیم. این نکات توسط متخصصان علم روانشناسی ارائه شده‌اند و به همین دلیل قابل اعتماد خواهند بود.

 

چند-نکته-کلیدی-در-روانشناسی-تربیت-کودک-که-باید-بدانید-متن2jpg

 

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند آیا شما والدین شادی هستید؟‌

شادی والدین و فرزندان از ابتدایی‌ترین و اصلی‌ترین نکات تربیت فرزند به شمار می‌رود که در شیوه‌های تربیتی سخت‌گیرانه نادیده‌ گرفته می‌شود. ابتدایی‌ترین گام برای خوشحالی فرزندان آن است که به والدینی شاد و سر حال تبدیل شویم. بنابراین پیش از هر چیز از خودتان شروع کرده و احساس شادی را در خود تقویت کنید. برای این کار به روش‌های پیچیده‌ای نیاز نخواهید داشت. از چیزهای ساده و کوچک لذت ببرید. استفاده از روش‌های ساده‌ی روانشناسی برای تقویت روابط عاطفی والدین با یکدیگر نیز بسیار موثر خواهد بود.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند آیا مناسبت‌های گوناگون را به عنوان یک خانواده جشن می گیرید؟

خوشبخت‌ترین خانواده‌ها کسانی هستند که مناسبت‌های کوچک و بزرگ را به صورت خانوادگی جشن می‌گیرند. تفریح پایان هفته، گرفتن نمره‌ی خوب، روز پایانی مدرسه همگی از مناسبت‌های کوچکی هستند که شما می‌توانید از آن در کنار خانواده‌ی خود لذت ببرید. خوردن یک بستنی یا خرید اسباب بازی برای کودک نیز می‌تواند این مناسبت‌ها را به یک جشن تمام عیار تبدیل کند.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند تا چه حد به صحبت‌های فرزند خود توجه می‌کنید؟

برقراری ارتباط سالم با کودکان یکی از حیات‌ترین نکات تربیت فرزند به شمار می‌رود. اما رابطه‌ی سالم با فرزند چگونه است؟ کافی است به صبحت‌های فرزند خود با تمام وجود توجه کنید. این کار ساده به کودکان احساس مهم‌بودن داده و عزت نفس آن‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین در هنگام صحبت کردن با کودک خود موبایل، تلویزیون، روزنامه و… را کنار گذاشته و تنها به حرف‌های او گوش دهید.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند آیا به فرزند خود در برقراری ارتباطات طولانی مدت کمک می‌کنید

پس از روابط خانوادگی، برقراری رابطه‌ی عاطفی با دوستان نقش موثری در تقویت مهارت‌های اجتماعی کودک ایفا می‌کند. مشاورین روانشناسی توصیه می‌کنند به کودکان خود برای برقراری روابط دوستانه‌ی قوی و طولانی مدت کمک کنید. این کار به سلامت روانی کودکان کمک شایانی خواهد کرد. برای مثال، اگر فرزند شما با دوست خود به مشکل برخورد، اجازه ندهید رابطه‌ی آن‌ها به راحتی تمام شود. بلکه تکنیک‌های معذرت‌خواهی و بخشیدن را به کودک خود آموزش داده و از رابطه‌ی دوستی فرزند خود محافظت کنید.

روزانه کتابی را برای کودک خود بخوانید

سعی کنید از نکات کلیدی در روانشناسی تربیتی کودک استفاده کنید که یکی از آن ها این است که روزانه کتابی را برای کودک بخوانید و اگر کتاب داستان تصویر داشت، در مورد تصاویر با آن صحبت کنید و با صدای بلند کتاب را بخوانید تا فرزند شما بتواند با آن ارتباط بگیرد و مهارت های شنیداری و گفتاری آن ها را تقویت کند و این کتاب خواند می تواند به بچه ها کمک کند که عواطف و احساسات خود را توصیف کنند، گاهی از کودک بخواهید که برای شما کتاب را بخواند و اگر غلط خواندند تمرکز آن ها را بهم نزنید و مانند تکلیف به آن نگاه نکنید.

نکات کلیدی در روانشناسی تربیت فرزند هرگز نوجوان را به حال خود رها نکنید.

با وارد شدن کودکان به سال های نوجوانی آنطور که به نظر می رسد اشتباه است که بعضی از نوجوانان را به حال خود تنها بگذاریم.

زمانی که نوجوان گستاخ مثل یک موجود خطرناک در اطراف می گردند. اما اگر اجازه دهید فاصله ی میان شما و نوجوان تان زیاد شود نمی توانید در زمان لازم که بیشتر از هروقت در خطرمسائلی مانند افسردگی، اعتیاد به اینترنت، اختلالات خوردن و یاآاسیب زدن به خودش قرار می گیرد به او کمک کنید.

هرچه زمان کمتری با آن ها بگذرانید، آن ها بیشتراحساس غریبگی خواهندکردو رفتارهایشان بدترخواهد شد.

 

چند-نکته-کلیدی-در-روانشناسی-تربیت-کودک-که-باید-بدانید-متن3jpg.

تغییرات بنیادی در مغز نوجوان

رشد مغز در نوجوانی، شکل گیری هویت و شخصیت فرد است.

در این دوران نواجوان علاوه برتغییرات جسمانی، تغییراتی را در فکر، روان و عملکرد مغز تجربه می کند که ممکن است سبب اشفتگی های رفتاری در او شود. عده ای از محققان گزارش داده اندکه براساس یک دیدگاه یادگیری اجتماعی، وضعیت هویت والدین به خصوص اگر آن ها دارای سبک هویت اطلاعاتی باشند، الگوی مناسبی را برای نوجوانان فراهم می کند تا از طریق یادگیری مشاهده ای بتوانند هویت خود را رشد دهند.

 

از نوجوان تان انتظارات معقول داشته باشید

نوجوانان ممکن است در مورد سطح انتظارات والدین شان ناراحت شوند. بااین حال انها اغلب درک می کنند که والدین شان به اندازه کافی به آن ها اهمیت می دهند. اگر والدین انتظارات مناسبی داشته باشند، نوجوانان سعی خواهند کرد رفتارهای بهتری بروز دهند.

بنابراین به فرزندتان بگویید که به او اعتماد دارید اما اگر اعتمادتان شکسته شود او آزادی کمتری خواهد داشت.

بسیاری از والدین به بزرگ شدن نوجوان شان به چشم یک مصیبت نگاه می کنند. این در حالی است که نافرمانی و سرکشی، ویژگی دوره ی نوجوانی است و می توان آن را مدیریت کرد.

روش تربیتی مناسب چه ویژگی‌هایی دارد

شیوه‌ی تربیتی به مجموعه‌ای از رفتارهای والدین گفته می‌شود که در پی آن، کودک مسائل زندگی را آموخته و شیوه‌های حل مساله را تمرین می‌کند. یک روش تربیتی مناسب باید توانایی تقویت همبستگی میان اعضا خانواده را داشته و الگوهای نظم و انضباطی را در خانواده برقرار کند. چراکه خانواده اولین محیطی است که کودک در آن با زندگی اجتماعی آشنا شده و مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت می‌کند. بنابراین این ارگان اجتماعی باید شرایط مناسبی داشته‌ باشد. از مهم‌ترین ویژگی‌های روش تربیتی صحیح می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

شما چه الگویی برای فرزند خود هستید

کودکان خردسال با استفاده از ویژگی غریزی خود یعنی تقلید، قوانین دنیا را آموخته و از آن استفاده می‌کنند. در نتیجه می‌توان گفت کودکان با مشاهده‌ی ارزش‌ها و رفتارهای اخلاقی والدین، رفتارهای خود را شکل می‌دهند. بنابراین توصیه می‌شود خصلت‌های اخلاقی خود را مورد بررسی قرار داده و آن‌ها را اصلاح کنید. برای مثال، اگر دوست دارید فرزندی راستگو و صالح داشته‌ باشید، عادت دروغ گفتن را در خود اصلاح کنید.

آیا قواعد شکرگزاری را به فرزند خود آموزش می‌دهید

چنانچه کودک افراد مهم در زندگی خود را تصدیق کند، به شخصیتی مفید، بخشنده، مهربان و دلسوز تبدیل خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود برای تربیت فرزند خود، قوانین شکرگزاری را به او بیاموزید. اما روش‌های موثر آموزش قدردانی به کودک چیست؟ رواشناسان توصیه می‌کنند برای آموزش این مفهوم از دفتر قدرشناسی استفاده کنید. برای این کار شما به یک دفترچه و مداد مشکی احتیاج خواهید داشت. با استفاده از این وسایل به کودک خود آموزش دهید که هر شب پیش از خواب، سه مورد از وقایع روزانه که سزاوار قدردانی هستند را در دفترچه یادداشت کند.

 

سایر مقالات افرادخت

خانه درباره مارزرواسیونشماره تماس