تیم و گروه روانشناسی افرادخت مفتخر است که یکی از بحث های اصلی و اساسی و چالش های مهم در تربیت فرزند و دانش آموز در سنین کودکی و نوجوانی را مورد بررسی قرار دهد. این مقاله با عنوان موثر ترین راه های برخورد با بی نظمی در کودکان در وب سایت افرادخت منتشر شده است. در این مقاله به علل بی نظمی و راهکار والدین در این حوزه برای برطرف سازی بی نظمی در کودکان می پردازیم. همچنین شایان ذکر است که تداوم در پیاده سازی این روش های موثر برای تغییر در رفتار کودکان بسیار حائز اهمیت است.
خستگی، تغذیه نامناسب، بیخوابی، اختلالهایی چون بیشفعالی، اضطراب و استرس، ننوشتن تکلیفهای درسی، بیعلاقه بودن به محیط مدرسه، انگیزه نداشتن، مشکلات روحی و فیزیکی، عدم اعتماد به دیگران و سردرگمی فرزند از عللی هستند که میتوانند موجب بینظمی و خلل رفتاری وی در طی فرایند آموزشی شوند.
یکی از علتهای بینظمی دانشآموزان میتواند ریشه در رفتارهای عوامل آموزشی از جمله معلمان باشد. تبعیض رفتاری با دانشآموزان، توانایی نداشتن در مدیریت کلاس، بیعلاقه بودن به تدریس، بیتوجهی به نیازها و مشکلات بچهها، بیانضباطی و فعال نبودن معلم، ارتباطگیری نامناسب با دانشآموزان، تحقیر و تخریب روحی افراد و… از جمله عواملی هستند که معلم را از الگویی مناسب به فردی مخرب برای دانشآموزها تبدیل میکند و باعث بیانضباطی آنها نیز خواهد شد.
علاوه بر رفتارهای آموزگاران و نحوه برخورد معلم با دانش آموز بی نظم، عوامل آموزشی دیگری چون محیط درسی نیز در بی انضباطی دانش آموزان موثر هستند. میز و صندلیهای مناسب، محیط کثیف، سرد یا گرم بودن بیش از حد محیط، نور ناکافی، سروصدای محیط اطراف، برقراربودن انرژی منفی و رخوت، آرایش نامناسب فضای کلاسی و مدرسه و… در بینظمی دانشآموزها تاثیر غیرقابل انکاری دارند.
محیط اجتماعی شامل فضای همسالان، ارتباط با افراد خارج از خانواده و مسئولان آموزشی و اختلاف طبقاتی است. در صورتی که فرد نتواند با همسالان خود ارتباط بگیرد، رابطه کارآمد و سالم با مسئولین مدرسه، دوستان و همکلاسی ها، هم سن و سالان در فامیل داشته باشد، اختلافات فرهنگی یا مالی بسیاری را در مقایسه با سایر دوستان خود احساس کند و یا الگوهای رفتاری نامناسبی را برای خود انتخاب کرده باشد، نمیتواند رفتار متعادلی نشان دهد و این کمبودها را در قالب بینظمی جلوه خواهد داد.
افزون بر عوامل اجتماعی یا نحوه برخورد معلم با کودک بی نظم، مشکلات خانوادگی از دیگر مسائلی هستند که سبب بیانضباط بودن کودک و یا نوجوان میشوند. تربیت نادرست، تنبیه بدنی، تحقیر کلامی، فضای عاطفی سرد و نامناسب، عدم حمایت روحی فرزندان، فقدان پدر و مادر، مجادلههای ناپسند، عدم ثبات اخلاقی والدین، نبود قوانین ثابت، بینظمی پدر و مادر و… از عوامل موثر بر بی انضباطی فرزند شما به شمار میروند.
بر همین اساس برای آموزش مرتب بودن به کودکان باید از همان ابتدا قوانینی در خانه وضع شود. در اجرای اصول و قوانین باید قاطع بود و نه سختگیر. و البته همه اعضای خانواده مکلف به اجرای قوانین هستند. برای ارتقای مهارت نظم در کودکان راهکارهای زیر توصیه می شود.
در بسیاری از موارد، حدی از بی نظمی و شلوغی محیط می تواند جرقه ای برای خلاقیت باشد.
بسیاری از افراد خلاق، از بودن در محیط های شلوغ لذت می برند و ذهن شان به شلوغی عادت دارد.
بنابراین می توانید از بی نظمی فرزندتان به طور موثر نیز استفاده کنید.
کافی است تا مکانی را به ریخت و پاش و بی نظمی اختصاص دهید و به کودک تان اجازه دهید تا در آن محدوده به کارهای جالب و خلاقانه بپردازد.
ممکن است او بخواهد با رنگ ها بازی کند، از ترکیب آن ها چیزهای جدیدی خلق کند و یا با استفاده از وسایل دور ریختنی، کاردستی تازه ای بسازد.
سایر مقالات افرادخت