غذاهایی به نام غذاهای تقویتکننده مغز وجود دارند که مصرف آنها هوشیاری، تمرکز و دقت فعالیتهای ذهنی را افزایش خواهد داد. برخی از آنها کوتاه اثرند و برای رسیدن به تأثیرات باید زمان دقیق مصرف آنها را بدانیم و برخی دیگر را باید به برنامه غذاییمان وارد کنیم تا در طولانیمدت به تأثیرات آنها برسیم. در ادامه، همراه ما باشید تا با این مواد غذایی آشنا شوید.
امگا-۳ موجود در ماهیها، ویتامینهای موجود در حبوبات، میوهها و سبزیها، مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان و آب از مواد غذایی مفید برای سلولهای مغزی و فعالیتهای آنها هستند. ما برای انجام تمام کارها انرژی مصرف میکنیم؛ مثلاً راه رفتن، رانندگی کردن، ورزش کردن، درس خواندن و هر فعالیت دیگری. تفاوت در نوع انرژی مصرفی و اندامهای مصرفکننده این انرژی است؛ برای حل مسائل ریاضی و درس خواندن چیزی فراتر از انرژی لازم است و با خوردن یک غذای چرب و صرفا پرکالری حل نمیشود.
کربوهیدراتهای با کیفیت برای افزایش تمرکز
سعی کنید قبل از امتحان یک میانوعده کربوهیدراتی کوچک بخورید. مثل یک بیسکویت سبوسدار و یک لیوان آب پرتقال. این میانوعده قندخون شما را تنظیم میکند و با تأمین مواد مغزی تمرکز لازم برای امتحان را افزایش میدهد. هیچوقت با معده خالی به جلسه امتحان نروید. از طرفی، معده کاملا پر هم میتواند مشکلساز باشد؛ زمانی که شما یک وعده غذایی سنگین مانند یک بشقاب پر ماکارونی میل کرده و سر جلسه امتحان حاضر شوید، در این شرایط مغز با اطلاع از حضور این همه غذا در معده دستور به افزایش جریان خون به دستگاه گوارش را میدهد تا هضم و جذب مواد غذایی صورت گیرد. پس قطعا از جریان خون مغزی و قدرت واقعی مغز در فعالیتهای ذهنی هم کاسته خواهد شد. خوابآلودگی به دنبال صرف وعده غذایی سنگین هم که جای خود را دارد. پس در انتخاب این میانوعده هم دقت کنید.
گلوکز برای حافظه
همانطور که میدانید رژیم غذایی ما سه جزء اصلی دارد. کربوهیدرات (قند)، پروتئین و چربی. این ترکیبات بعد از ورود به بدن و هضم و جذب به ترکیبات ریزتر و قابلجذب خود تبدیل شده و به سلولهای بدن ارائه میشوند. سلولها هم از آنها برای تغذیه خود استفاده میکنند. اما در این میان، سلولهای مغزی ما فقط و فقط قندها، آن هم گلوکز، را غذای خود میدانند.
پس چرا گفتیم قبل امتحان کربوهیدرات پیچیده مثل بیسکویت سبوسدار بخورید و نگفتیم قند یا شکلات؟ تنظیم قندخون ما با هورمونی به نام انسولین انجام میشود. قندخون بالا ترشح انسولین را افزایش میدهد و این انسولین سعی در کاهش سطح قند خون دارد. اگر ما یک شکلات یا چند حبه قند و یا هر نوع دیگری از قند ساده را مصرف کنیم، قندخون ما سریعا افزایش پیدا میکند. سریعا انسولین را تحریک میکند و انسولین هم به سرعت افزایش قندخون را سرکوب کرده و قند دوباره افت میکند. اما کربوهیدراتهای پیچیده و پر فیبر مثل همان بیسکویت سبوسداری که گفتیم اینطور نیستند. قندخون را آرامآرام بالا میبرند و انسولین هم آرامآرام تحریک شده و قند را تنظیم میکند، بدون این که باعث افت قندخون شود.
میوهها، سبزیها و حبوبات
ویتامینهایی مانند ویتامین B6 و B12 نقش بسیار مهمی در حفظ فعالیتهای ذهنی و تقویت سیستم عصبی مرکزی دارند. این ویتامینها باعث تقویت حافظه و هوشیاری میشوند. درست است که این ویتامینها را به راحتی میتوان با خوردن یک مولتیویتامین دارای B6 و B12 تأمین کرد؛ اما خوردن منابع غذایی طبیعی آن میتواند مفیدتر باشد. اسفناج، کلم بروکلی و لوبیاها از منابع غنی این ویتامینها هستند که علاوه بر آن دارای آهن، فیبر بالا و ویتامینها و املاح دیگری هم هستند.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان با حفاظت از مغز در مقابل آسیب به غشاء سلولهای عصبی و پیشگیری از زوال عقل نقش بسیار مهمی در تقویت هوشیاری، تمرکز و فعالیتهای ذهنی بر عهده دارند. در این میان میوههای تیرهرنگ مثل توت سیاه، زغالاخته، توتفرنگی، سبزیهای برگ سبز و مرکبات به خصوص پرتقال و گریپفروت بیشترین میزان آنتیاکسیدانها را دارا هستند.