تیم روانشناسی وفرهنگی و آموزشی افرادخت این مقاله را با عنوان بازی های آموزشی برای کودکان را منتشر نمده است. این مقاله در رابطه با بازی هایی مخصوص کودکان و نوجوانان مطالب ارزشمندی را منتشر نموده است. این مقاله درباره بازی هایی که به اموزش کودکان کمک شایانی می کند صحبت نموده است. این مقال به معرفی چندین بازی جذاب و تاثیرات آن بر روان کودکان پرداخته است.
انجام بازیهای آموزشی به کودکان این امکان را میدهد تا استرس خود را به صورت کامل تخلیه کنند. کودک در طول بازی با وسایل آموزشی همچون اسلایم ،شن بهداشتی و… قوه لامسه خود را نیز تقویت میکند. بنابراین کودک در هنگام بازی با این ابزار، ساعتها سرگرم شده و از موضوعات استرسزا دور میشود.
بازیهای موبایلی یکی از سرگرمیهای مدرن کودکان پیشدبستانی است؛ اما باید دقت کنیم که هر بازی برای هر سنی مناسب نیست. اپلیکیشن همبازی زیر نظر روانشناسان کودک و با در نظر گرفتن ردهبندی سنی کودکان منتشر شده است. این اپلیکیشن توانسته است رتبه اول جشنواره وب و موبایل را از آن خود کند و استانداردهای لازم برای یک اپلیکیشن مناسب برای کودکان را به دست آورد. بازیهای این اپلیکیشن در کنار ایجاد سرگرمی مهارتهای مختلفی را به کودکان پیش دبستانی آموزش میدهند.
طناببازی یکی از بازیهای سرگرمکننده برای کودکان پیشدبستانی است که بهتر است در فضای باز انجام شود. یک طناب بلند پیدا کنید و از دو کودک بخواهید دو طرف آن را بگیرند و طناب را بچرخانند. کودکان میتوانند وقتی طناب در حال چرخیدن است به داخل آن بپرند یا اگر سنشان کم است وقتی طناب ثابت است این طرف و آن طرف طناب بپرند و آماده شوند. از بچهها بخواهید تعداد پرشهای خودشان را بشمارند. طنابزدن مهارتهای فیزیکی مانند تعادل، قدرت بدنی و هماهنگی را در کودکان توسعه دهد.
بازی بیست سوالی برای فکرکردن و معاشرت کودکان پیش دبستانی و شش ساله با یکدیگر عالی است. این بازی باعث میشود بچههاس پیش دبستانی با هم صحبت کنند و مهارتهای اجتماعی را در خودشان پرورش دهند. آنها باید به سوالات دیگران گوش کنند و با توجه به سوالات آنها سوال مناسب بپرسند تا به جواب برسند. بازیهای مانند بیست سوالی برای تقویت مهارتهای ارتباطی مخصوصاً در سنین پیشدبستانی بهترین و مناسبترین گزینه هستند.
برای انجام این بازی های آموزشی مناسب کودکان ۶ ساله، یک کیسه پارچهای نسبتاً بزرگ انتخاب کنید و درون آن چند وسیله مختلف بریزید. مثلاً توپ، عروسک، کلید، شانه، خطکش و… . سپس از بچهها بخواهید بدون اینکه درون کیسه را نگاه کنند با دست اشیاء داخل کیسه را لمس کنند. بعد از این که در یک زمان مشخص، وسایل را لمس کردند از آنها بخواهید هر تعداد وسیله که با لمسکردن شناسایی کردهاند را نام ببرند. برنده بازی کسی است که تعداد بیشتری از وسایل داخل کیسه را شناسایی کرده باشد. کودکان پیش دبستانی در این بازی باید بدون استفاده از چشمهایشان، حس لامسه خود را به کلمات متصل کنند. این بازی برای تقویت حس لامسه و افزایش تمرکز کودکان بسیار مفید است.
از جمله بازیهای سنتی و اصیل که میتوان به عنوان بازی های درسی برای دانش آموزان استفاده کرد، هفتسنگ است. روش اجرای این بازی با کمک هفت سنگ نسبتا تخت است که بتوان آنها را روی هم چید. از توپ تنیس که به نسبت حجمش، توپ سنگینی است، به عنوان توپ هفتسنگ استفاده میشود.
ابتدا از دانش آموز تعداد سنگها پرسیده میشود. سپس سنگهای روی هم چیده شده با ضربهی توپ میریزند. بعد از او پرسیده میشود چند سنگ باقیمانده و چند سنگ ریخته است.
از دیگر بازی های آموزشی برای دانش آموزان ابتدایی که مناسب همهی پایههاست، این بازی است. روی تختهی کلاس یک جدول بکشید که دارای ستونهایی چون نام حیوان، شهر، گل، غذا، شهر و … باشد. در هر ستون لغات مرتبط جای میگیرند. در انتخاب کلمات بازی به تناسب آنها با سن، پایه تحصیلی و اطلاعات دانشآموزان باشد.
سپس با انتخاب یک حرف تصادفی از آنان بخواهید کلماتی را که در هر ستون دارای آن حرف هستند، پیدا کنند. در این بازی زمان مطرح است و فرد یا گروهی که زودتر این کار را انجام دهد برنده میشود.
بازی های فکری آموزشی ایده فوق العادهای برای سرگرمی دانش آموزان در کلاس می باشد، ضمن آنکه جنبهی آموزشی دارند حس مشارکت و کارگروهی را نیز در دانش آموزان تقویت میکند.
این یک بازی آموزشی کلاس اول ابتدایی است. البته سایر پایهها هم میتوانند آن را انجام دهند. تعدادی کارت با رنگهای قرمز و سبز در نظر گرفته میشود. کارتهای قرمز خاص هستند و تعداد کمتری دارند. هر کلمه روی یک کارت نوشته میشود. کارتها را برعکس جلوی دانش آموزان میگذاریم.
هر دانش آموزی که نوبتش میرسد باید کارت رویی را بردارد و بخواند اگر بتواند آن را بخواند، کارت را برای خود برمیدارد.
اگر نتواند معلم میخواند و دانش آموز تکرار میکند و کارت به زیر کارتهای دیگر منتقل میشود. اگر نوبت دانشآموزی همراه با رو آمدن یک کارت قرمز باشد، در صورتی که بتواند کلمه را بخواند، مانند کارتهای سبز آن را برمیدارد. اما اگر نتواند کلمه را بخواند، باید هرچه کارت در دست دارد از او گرفته شود.
در این بازی کلاس ابتدایی، بهتر است بچهها گروهبندی شوند. تصویر یک شیء، حیوان و … به یکی از بچهها داده میشود. او باید بدون گفتن نام چیزی که میبیند، آن را برای همگروهی خود که تصویر را نمیبیند، توصیف کند. همگروهی باید
بتواند نام را حدس بزند. برای ایجاد هیجان بیشتر و نیز کنترل زمان بازی میتوان دفعات حدس را محدود کرد. این از نمونه های پرطرفدار بازی فکری در کلاس است.
دانش آموزان ابتدایی در شش پایهی گوناگون تحصیل میکنند. رشد جسمی و ذهنی کودکان در این سنین بسیار سریع و چشمگیر است. به همین دلیل تفاوت بسیاری میان بچههای پایههای مختلف ابتدایی حتی با یک سال اختلاف وجود دارد. باید به این نکات در انتخاب بازی های آموزشی برای کودکان دبستانی توجه کرد:
بازیهای فکری شامل هر فعالیت ذهنی فردی یا گروهی میشود. انجام این بازیها کودکان را با دنیای علم آشنا کرده و توان فکری، تمرکز، IQ و EQ را در کودک افزایش میدهد. همچنین این نوع بازیهای آموزشی برای کودکان موجب افزایش قدرت ریسکپذیری نیز میشود. از پرطرفدارترین بازی فکری، آموزشی و رومیزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از قدیمیترین بازیهای آموزشی برای کودکان، انواع اسباببازیهای ساختنی هستند. مطمئنا خود شما نیز در دوران کودکی با انواع لگو بازی کرده و سرگرم شدهاید. این بازیهای آموزشی بر پایه تقویت خلاقیت کودکان طراحی شدهاند که نحوه حل مسائل را نیز به او آموزش میدهند.
از پرطرفدارترین بازیهای آموزشی برای کودکان میتوان به لوازم ساختمانی و شن بازی کودک اشاره کرد. کودکان در هنگام بازی با شن مهارتهای حرکتی ظریفی را آموزش میبینند. همین امر موجب هماهنگی هرچه بیشتر ذهن و دست آنها میشود. همچنین بافت و دمای شن موجب تخلیه احساسات منفی کودک نیز میشود.
به علاوه کودک در هنگام بازی با لوازم ساختمانی برخی از قوانین ابتدایی فیزیک را یاد میگیرد و بیشتر با طبیعت آشنا میشود.
سایر مقالات افرادخت