چگونه با تقلب در دانش آموزان برخورد کنیم

چگونه با تقلب در دانش آموزان برخورد کنیم نام این مقاله از وب سایت افرادخت می باشد. در این مقاله تیم روانشناسی و آموزشی افرادخت در جها جلوگیری و از بین بردن تقلب در کودکان و نحوه ی صحیح برخورد با دانش آموز متقلب را بررسی می نماید. در این مقاله به انواع تقلب و راه های جلوگیری از آن پرداخته شده است. تقلب یکی از مسائلی است که معلمان و مدرسان در آموزش و پرورش مواجه میشوند. تقلب نه تنها تأثیر منفی بر عملکرد دانش آموزان دارد، بلکه میتواند اعتماد و سرمایه اجتماعی در یک محیط آموزشی را نیز تضعیف کند. در این مقاله، به بررسی راهکارهای موثری برای برخورد با تقلب در دانش آموزان خواهیم پرداخت.
چرا تقلب؟
کالاهان ، نويسنده کتاب فرهنگ تقلب – که سالها روى اين مساله تحقيق کرده – معتقد است براى اين که بچه ها مجبور به تقلب نشوند بايد به آنها فشار کمترى براى رسيدن به موفقيت تحصيلى وارد کرد.پدر و مادرها انتظار دارند فرزندانشان بهترين نمره ها را کسب کنند. گوشه نمره ۲۰ آنها هم نبايد ساييده شود.
طبيعى است بچه ها هم مى خواهند به سطح انتظار والدين شان برسند و رضايت آنها را جلب کنند. مدرسه نيز به بچه ها فشار مى آورد که نمره بهترى بگيرند و آنها را براساس همين نمرات درجه بندى مى کنند. خوب ، وقتى دانش آموزان فکر کنند نمى توانند از پس امتحان برآيند، تحت فشار والدين ، مدرسه و حتى همسالان خود به تقلب روى مى آورند.
بعضى ديگر هم تحت تاثير همه اين کار را مى کنند، مجبور به تقلب مى شوند.در واقع بعضى افراد تقلب مى کنند چون نمى خواهند تنها کسى باشند که اين کار را نمى کند. وقتى همه تقلب کنند، لابد تقلب نکردن احمقانه است.
اگر کسى در حال تقلب کردن گرفتار شود که وضعيتش معلوم است ، اما اگر جان سالم به در ببرد مى تواند نمره خوب بگيرد، ولى اولا در ناخودآگاه خود، اين احساس را خواهد داشت که لياقت نمره اى را که گرفته ندارد و نمى تواند به خود بقبولاند چيزى است که در واقع نيست.
تازه مشکل اصلى وقتى خودش را نشان مى دهد که فرد نياز پيدا مى کند چيزى را که آموخته است در جايى به کار ببرد.
انواع تقلب در دانش آموزان
طبیعتا بعد از کرونا و پیشرفت تکنولوژی که آموزش به دو حالت آنلاین و حضوری تبدیل شد و همچنین آزمون ها نیز به همین دو شکل برگذار می شود.
پس تقلب به دو نوع تبدیل شده است که در اینجا ذکر شده است:
- تقلب آنلاین
- تقلب حضوری
انواع روش تقلب در دانش آموزان
نوشتن روی کف دست و ساعد، نوشتن روی دستمال کاغذی و ادای سرماخورده ها را درآوردن ، نوشتن روی میز، دیوار و…
برخی از نمونههای تقلبی كه دانشآموز در جلسه امتحان به كار میبرد به شرح زیر میباشد:
تقلب در دانش آموزان با روش دیدن از روی برگه دیگران
در این مورد دانشآموز سعی میكند تا از محتویات ورقه دیگران استفاده كند كه رایجترین نمونه تقلب میباشد.
راهحلهای پیشنهادی برای جلوگیری از تقلب با روش دیدن از روی برگه دیگران
زیاد كردن فاصله صندلیها، استفاده از چند نمونه برگه سئوال، در نظر گرفتن جای معینی زیر هر سئوال برای نوشتن جواب، تعیین زمان مناسب برای هر آزمون و ندادن وقت اضافی.
گفتار راهحلهای پیشنهادی
استفاده از سوالات تشریحی از نظر نوشتاری و تكثیر سوالات كاملا واضح باشند، پس از پایان مرحله توزیع هیچگونه توضیحی توسط هیچكس ارائه نگردد.
تقلب در دانش آموزان با روش انتقال یادداشت
از طریق پرتاب برگه و دست به دست كردن مستقیم.راهحلهای پیشنهادی: استفاده از تعداد مراقبین بیشتر، قرار گرفتن مراقبین در محلهای مناسب.
تقلب در دانش آموزان با روش تعویض برگه
برای جلوگیری از تعویض برگه توسط یك دانشآموز برای دانشآموز دیگر با قرار دادن شماره صندلی برای هر دانشآموز و موظف كردن آنها به نوشتن شماره صندلی بر روی برگه سوال و پاسخنامه یا چركنویس و دقت مراقبین به همخوانی شماره صندلی هر داوطلب با شماره درجشده در ورقه امتحان دانش آموز.
تقلب در دانش آموزان نوشتن در كف دست یا قسمتهای دیگر بدن یا لباس
بهتر است دانشآموزان قبل از ورود به جلسه برای نوشته های روی بدن بررسی گردند.
تقلب در دانش آموزان با روش همراه داشتن یادداشت
برای حل این مشكل بهتر است دانشآموزان را از همراه داشتن وسایلی مثل جاكلیدی، فندك و کاغذ اضافه و… منع كنیمد
تقلب در دانش آموزان با روش نوشتن بر روی دسته صندلی یا دیوار یا پشت صندلی جلویی
دقت مراقبین قبل از شروع جلسه و جلوگیری از راهرفتن دانشآموزان بعد از ورود به جلسه.
تقلب های آنلاین در دانش آموزان
تقلب های آنلاین می تواند به شکل های زیادی انجام شود که دو نمونه از آن ها را در این بخش بررسی شده است.
تقلب در دانش آموزان با ایمیل خالی
برخی دانشجویان محترم. برای برخی اساتید محترم یک ایمیل میفرستند با این عنوان: کار عملی درس فلان تهیه کنند فلانی. بعد چون میدانند هیچوقت استاد ایمیلها را باز نمیکند. هیچ محتوایی در ایمیل قرار نمیدهند. پس حتماً ایمیلها را بازکنید.
تقلب در دانش آموزان فایل زیپ شدهی خالی
در مرحلهی بعد باز دانشجویان متقلبتر در آن ایمیل مذکور یک فایل زیپ خالی پیوست میکنند و چون میدانند استاد هیچوقت فایل زیپ را بازنخواهد کرد هیچ محتوایی در آن قرار نمیدهند. پس حتماً فایلهای زیپ را اکسترکت کنید.
خب با این شرایط شما مسلح شدهاید که به جنگ تقلب بروید. باید به شما بگویم هر چه پیش برویم روشهای تقلب پیچیدهتر و حرفهایتر میشود و طبق قانون طبیعت همیشه اساتید و معلمان یک گام از مخاطبان خودشان عقبتر هستند. پس بیایید کاری کنیم که تقلب معنایی نداشته باشد.
راه های برخورد با تقلب در دانش آموزان
در این بخش به راهکار هایی در جهت جلوگیری از تقلب پرداخته شده است.
برخورد با تقلب در دانش آموزان با یادگیری مفهومی و روش رسیدن به پاسخ
اگر در مدارس نيز به جاى تاکيد پيش از حد بر دانستن خود پاسخ ، بردانستن اين که چطور به پاسخ برسيم تاکيد مى کرديم و به جاى اصرار بر حفظ و يادگيرى يک سرى حقايق نامربوط و غيرمفيد، بر فهميدن پا مى فشرديم ديگر با مشکلى به نام تقلب مواجه نبوديم.
برخورد با تقلب در دانش آموزان با تاکید بر کار گروهی
اگر به جاى تاکيد زياد بر کار فردى و مجزا از هم ، بر کار مشارکتى اصرار داشتيم مى توانستيم فرآيند زشتى مثل تقلب را به فرآيند زيبايى همکارى افراد با هم تبديل کنيم. (چون اين دو فرآيند ماهيتاً خيلى به هم نزديکند و به راحتى به هم تبديل مى شوند(.
برخورد با تقلب در دانش آموزان با طراحی آزمون های کتاب باز
تنها محلى که بر خلاف ديگر محيط هاى اجتماعى در آن بر کار فردى تاکيد مى شود و مراجعه به منابع براى استفاده از آنها در يافتن پاسخ در امتحان مستوجب تنبيه است ، سيستم مدارس ماست. به آزمونى فکر کنيد که در آن استفاده از کتاب و منابع و حتى برگه تقلب آزاد باشد.
(البته يقينا طرح پرسشهايى که مستقيما عين جملات کتاب را از دانش آموز نخواهد و به گونه اى باشد که دانش آموز، با مراجعه به کتاب به عنوان منبع بتواند از اطلاعات موجود در آن براى حل مسائل داده شده استفاده کند، خيلى سخت است).
برخورد با تقلب در دانش آموزان با تاکید بر نکات مثبت دانش آموزان
تأکید بر نکات مثبت شخصیّت دانشآموزان و دانشجویان، اعتماد کردن به تواناییهای آنان و برخورد منطقی در مقابل نقض قوانین کلاس از جمله تقلّب کردن، کمک زیادی به جلوگیری از تقلّب میکند. تعریف تقلّب برای ایشان باید با توجّه و دقّت بسیار انجام شود.
برخورد با تقلب در دانش آموزان با، این کار نوعی دروغگویی است
ارتباط برقرار کردن میان تقلّب با دروغگویی پرده از این ترفند ذهنی برمیدارد؛ ترفندی که به آنان اجازه میدهد، فکر کنند تقلّب کردن کاری موجّه و پذیرفتهشدهاست. اگرچه این راهحل قطعی نیست، اما تصوّر اینکه تقلّب کردن نوعی دروغگویی است، وجدان متقلّب را در این زمینه تحت تأثیر قرار میهد. اینکه کسی را دروغگو خطاب کنیم تا حدّی خشن به نظر میرسد. برای اینکه افراد قبول کنند تقلّب کردن مانعی است در راه آموزش و یادگیری آنان، باید اوّل احساس کنند این کار خطاست.
برخورد با تقلب در دانش آموزان با از بین بردن زمینههای تسهیل تقلب
به دانشآموزان توضیح داده شود که تقلب، انتخاب صحیحی نیست و راههای دیگر وجود دارند که با آن میتوانند نتایج بهتر و ماندگارتری را بهدست آوردند. بایستی درستکاری مورد تشویق قرار گیرد و اهمیت تلاش درستکارانه و صادقانه در ذهن دانشآموز نقش بندد.
اگر مشکلی در زمینه یادگیری و مهارتهای دیگر وجود دارد؛ بایستی بیشتر به آنتوجه کرد و این مهارتها را آموزش داد و آنها را برای روز امتحان آماده ساخت و در نهایت، امتحان در عین وجود جو اعتماد و راحتی بایستی کنترل شده باشد که کسی سوءاستفاده نکند.
برخورد با تقلب در دانش آموزان توسط خانواده و مدرسه
گاهی شرایط در خانه و مدرسه به گونهای است که به طور غیرمستقیم دانشآموز را متمایل به تقلب میکند. محیط آکنده از رقابت برای گرفتن نمره بالا و تأکید زیاد بر برد و باخت، احتمال تقلب را زیاد میکند. ترس از آوردن نمره پایین و چشم و همچشمی و توقعات غیرواقعبینانه از دانشآموز نیز انگیزه تقلب را ایجاد مینماید.
بنابراین با استفاده از شیوههایی که احساس حقارت دانشآموز را کاهش داده، اعتماد به نفس وی را افزایش میدهد و با توقعات واقعبینانه از دانشآموز، میتوان انگیزه تقلب را کاهش داد.
برخورد با تقلب در دانش آموزان در اضطراب و دلهره
کسانی دست به کارهایی مانند تقلب میزنند که یا درس خود را بهخوبی نخواندهاند و یا اضطراب و دلهره زیادی دارند که اگر نمره بالایی نگیرند، از طرف خانواده و فامیل سرزنش شوند. برای همین، این کار خیلی بد را که شاید آخر آن خیلی خوشایند هم نباشد، در پیش میگیرند.
برخورد با تقلب در دانش آموزان با روش ملاک، فقط نمره نیست
علاقه کمتر به مطالعه، افزایش نمره به عنوان ملاک برتری و نه سطح فهم، عدم تأمل بر دروس با توجه به مدت کم آموزش نهچندان درست درسها، عدم مانع در برابر این اقدام، عدم توجه دانشآموز به اینکه فهمیدن مهمتر از نمره است، کمبود مطالعه درسی و غیردرسی و …
چون ملاک مدرسه برای قبولی و مدرکدادن به دانشآموزان فقط نمره است به خاطر همین، هرکس تلاش میکند که نمره قبولی بگیرد به هر شیوه که شده. اگر ملاک قبولی عوض شود دیگر کسی تقلب نمیکند و برای یادگیری امتحان میدهند.
سایر مقالات افرادخت