چند روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان

تیم روانشناسی افرادخت یکی از معضلات و مشکلات اصلی در تربیت کودک را در این مقاله بررسی می نماید. این مقاله به چند روش صحیح برخورد با کودک لجباز را مورد بررسی قرار می دهد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با دلایل و انواع رفتار های صحیح با کودکان برای مقابله با لجبازی را مورد بررسی قرار دهیم.
معنی لجبازی در کودکان و بزرگسالان
لجبازی یک خصلت اکتسابی است که در آن، فرد لجباز به طرز عجیبی بر انجام یک کار یا داشتن ذهنیتی اصرار می ورزد. در واقع فرد لجباز در مقابل پذیرش ایده ها و نظرات دیگران مقاومت شدیدی دارد. گاهی اوقات فرد لجباز با آگاهی بر آن که کار یا ذهنیتش غلط است اما بنا به دلایلی بر انجام آن ها اصرار می ورزد.
روانشناسان برای لجبازی افراد اعم از زنان، مردان، کودکان و … دلایل زیادی را عنوان میکنند. اما از نظر آنها مهمترین علت لجبازی، کمبود توجه است. بسیاری از افراد چون فکر میکنند دیگران آنها را دستکم میگیرند و یا توجهی به آنها ندارند، سعی دارند با لجاجت و پافشاری خودشان را ثابت کنند.
در واقع گویی چیزی در درون، این افراد را وادار میکند تا روی حرفشان بمانند. برخی از افراد هم بیش از حد مغرور هستند. انگار که اگر حرفشان را دو تا کنند، غرورشان شکسته میشود. بنابراین برای حفظ غرور خود مجبورند بر روی حرف و کارشان پافشاری کنند.
برخی از افراد به دلیل اینکه در خانواده به آنها بیش از حد امر و نهی شده است، لجباز و سمج میشوند. این افراد بیش از حد شخصیت خود را له شده میبینند. پس برای حفظ آنچه برسرشان آمده است، حرف هیچکس را نمیپذیرند. چون فکر میکنند با پذیرش حرف دیگران، باید مدام تحت سلطهشان قرار بگیرند.
ویژگی های کودکان لجباز
فقط به این دلیل که کودک شما برای انجام نظرات خودش سرسختی می کند، دلیل نمی شود که او لجباز باشد. مرز باریکی بین مصمم بودن و لجبازی کودک وجود دارد. در اینجا برخی از ویژگی های رفتاری بچه های لجباز وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
- بچه های لجباز تمایل دارند هر چیزی را زیر سوال ببرند.
- آنها انتظار دارند که کارهایشان تایید شود، که باعث میشود اغلب توجه شما را جلب کنند.
- کودک لجباز تمایل به مستقل بودن و پرحاشیه بودن دارند.
- خیلی سخت می توان آنها را به انجام کاری ترغیب کرد.
- کودکان لجباز به طور مکرر کج خلقی می کنند.
- بچه های لجباز دوست دارند رئیس به نظر برسند.
- فرزند لجباز تمایل دارند هر کاری را با شیوه خودشان انجام دهند.
چند روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان
برخورد صحیح با کودک لجباز برای پدر و مادر دشوار است. در واقع چیزی به اسم کودک لجباز وجود ندارد و تنها مسئله ای که مطرح است به موضوع عدم درک کردن رفتارهای کودک ارتباط دارد. کودکان معمولاً از رفتارهای پدر و مادر خود تقلید میکنند و ممکن است شما متوجه شده باشید که کلمه ‘نه’ بارها و بارها توسط کودک شما تکرار میشود زیرا خود شما همیشه از این کلمه برای منصرف کردن او از انجام برخی کارها استفاده میکنید. در بخش زیر چند روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان اشاره میکنیم که میتواند کمک کننده باشد.
قبل از هر گونه برخورد با کودک لجباز باید دلیل لجبازی او ریشه یابی شود، دانستن علت لجبازی کودک کمک فراوانی به شما خواهد کردتا عملکرد و برخورد موثری با کودکان داشته باشید. اگر بتوانید با برخوردی درست و دوستانه از او دلیل رفتارش را بپرسید بسیار مفید واقع خواهد شد.
روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان: لجبازی پاسخ لجبازی نیست
اگر فکر میکنید با پافشاری روی نظر درست خود میتوانید افراد لجباز را به تعظیم وادار کنید، باید بگوییم که اشتباه میکنید. لجبازها در مقابل افراد سمج، لجبازتر از قبل میشوند.
حتی اگر بر روی درست بودن نظر خود اطمینان راسخ دارید، نباید با پافشاری سعی در قبول حرفهای خود کنید. هر چقدر شما لجبازتر شوید، افراد لجباز هم سمج تر میشوند.
در مقابل اگر براحتی در مقابل افراد لجباز کوتاه بیایید، مثل کودکی معصوم حرفتان را میپذیرند. پس بهتر است در مواقع اضطراری خیلی راحت و ساده به فرد لجباز بگویید: «تو درست میگویی و کار خودت را انجام بده».
طرز تفکر جدید روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان
به یک فرد لجباز به عنوان فرصتی نگاه کنید تا نسخه بهتری از خود بسازید. شنیدهاید که میگویند: “شما نمیتوانید شخص دیگری را تغییر دهید و فقط میتوانید خودتان را تغییر دهید. “؟ بنابراین، این شانس شماست و در این شرایط, باید نوع نگاهتان به آن فرد چالشبرانگیز را تغییر دهید.
ساعت گذاری روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان
بهترین روش برای یاد دادن کار درست به چنین کودکانی این است که یک تایمر تنظیم کنید و با کودک برای جمع کردن وسایلش بازی کنید. کودکان لجباز غالبا در بازیها و چالشها سرگرم میشوند. مثلا میتوانید به فرزندتان بگویید که امتحان کند و ببیند در ۵ دقیقه چند اسباببازی را جمع میکند. شما میتوانید این ایده را با آماده کردن یک نمودار و تشویق فرزندتان به آوردن بهترین امتیاز ممکن انجام بدهید. شاید دادن جایزه به او بعد از انجام بازی نیز کمککننده باشد.
بازی “بله” روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان
سعی کنید این استراتژی هوشمندانه را حتما امتحان کنید: سوالاتی را از فرزندتان بپرسید که او را وادار میکند دست کم سه بار پشت سر هم بله بگوید، مانند «وای خدا! مثل اینکه توی وان آب و با آن اسباببازیها حسابی به تو خوش میگذرد ؟ “(بله!)” میخوای دفعهی بعد که حمام میآیی عینک شنا هم با خودت بیاوری؟ فکر خوبیه، نه؟ «(هی، آره، خیلی فکر خوبیه!)» آیا این دایناسور روی آب شناور است؟ میشه به من هم نشون بدی؟ «(بله که میتونم! ببین!)». به زبان آوردن «سه بله» به شکستن مقاومت کودک شما کمک میکند، و در عین حال کودکتان احساس میکند که هم حرفهایش شنیده شده و هم از سوی شما مورد درک قرار گرفتهاست.
نوازش مثبت روشی موثر و صحیح در برخورد با لجبازی کودکان
اولین قدم در مدیریت لجبازی کودک، پیدا کردن نقاط مثبت رفتاری است. فرزند شما بیشتر از آنکه احتیاج داشته باشد به روی رفتارهای لجبازانهاش تمرکز کنید، نیاز به رشد و تقویت رفتارهای مثبتش دارد. تحسین کردن و دادن پاداش به رفتارهای خوب، روی هر گروه سنی جواب میدهد و موازنه بین لجبازی کردن و نکردن را به نفع کاهش لجاجت به هم میزند. کودکان بزرگتر حتی ممکن است با عبارات تشویقی کوچکی مانند «تو عالی کار کردی» یا «تو واقعا همیشه خوب فکر میکنی چون راهی پیدا کردی که این کار رو با روش بیضرر انجام بدی»، انگیزه بگیرند.
قدردانی کردن از اعمال خوب بچهها، میتواند لجبازی فرزند شما را به گونهای تغییر دهد که حتی تصورش را هم نمیکنید. نیازی نیست که برای جایزهدادن به بچهها، دنبال هدایای گرانقیمت باشید. در این صورت جایزهای که برای کاهش رفتارهای لجبازی کودک در نظر گرفته شده به رشوهای برای ساکت کردن کودک تبدیل میشود.
شما میتوانید از اضافه کردن یک فعالیت دلخواه کودک، به برنامه هفتگی خود، به عنوان تشویق استفاده کنید. مثلا: «چون پسرم امروز تا بهش گفتم اسباببازیاتو جمع کن مهمون داریم همه وسایلاشو جمع و جور کرده قراره فردا بریم باهم تو باغچه و یه عالمه باغبونی کنیم و گل بکاریم»
درخواست کردن روش برخورد صحیح با لجبازی کودکان
برای اینکه فرد لجباز را به اطاعت وادار کنید، امر و نهی کردن به او کار درستی نیست. زیرا این فرد حس میکند شما شخصیت او را ضعیف میپندارید. در عوض میتوانید درخواست دوستانه داشته باشید. برای مثال اگر هوای اتاق گرم است و میخواهید کولر را روشن کنید نیاز نیست که با تندی به این فرد دستور دهید: «کولر رو روشن کن».
اما وقتی درخواست خود را اینگونه بیان کنید: «میشه کولر رو روشن کنی؟» . انگار به او حس قدرت میدهید. با این روش فرد لجباز به مرور زمان با شما حس صمیمت بیشتری پیدا کرده و لجبازیاش کمتر میشود.
ارزش به عقاید کودک روش صحیح برخورد با لجبازی کودکان
راه دیگری که باید در مواجهه با افراد لجباز امتحان کنید، این است که موقعیت و نظرات آنها را تأیید کنید و نشان دهید که واقعا ایدههای خوبی دارند. حتی یک لحظه هم اجازه ندهید که فکر کنند ایدههای آنها از دید شما احمقانه، پوچ و توخالی بهنظر میرسد (حتی اگر واقعا اینطور باشد!).
طوری رفتار کنید که اطمینان حاصل کنند به حرفهای آنها گوش میدهید و البته بیشتر به جنبهی مثبت نظراتشان توجه میکنید. با این شیوه، فرد لجباز احساس میکند شما برای او و عقایدش ارزش قائل هستید. بنابراین او هم کم کم برای شنیدن نظرات شما راغب میشود.
سایر مقالات افرادخت